2004 SAYILI İİK MADDE 61 İÇTİHAT

T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/1057

K. 2011/16502

T. 22.9.2011

• TAKİBE DAYANAK BELGE ( Onaylı Bir Örneğinin Ödeme Emri İle Birlikte Borçluya Gönderilmesinin Zorunlu Olduğu – Borçlunun İcra Dairesine İtiraz Etmiş Olmasının Şikayet Yoluyla İcra Mahkemesinden Ödeme Emrinin İptalini İstemesine Engel Teşkil Etmeyeceği )

• ÖDEME EMRİNİN ŞİKAYET YOLU İLE İPTALİNİ TALEP ( Borçlunun İcra Dairesine İtiraz Etmiş Olmasının Engel Teşkil Etmeyeceği – Takibe Dayanak Belgenin Onaylı Bir Örneğinin Ödeme Emri İle Birlikte Borçluya Gönderilmemesi )

• İCRA DAİRESİNE İTİRAZ ( Takibe Dayanak Belgenin Onaylı Bir Örneğinin Ödeme Emri İle Birlikte Borçluya Gönderilmemesi – Borçlunun Şikayet Yoluyla İcra Mahkemesinden Ödeme Emrinin İptalini İstemesine Engel Teşkil Etmeyeceği )

• HESAP KAT İHTARI VE ÖZETİ ( Onaylı Bir Örneğinin Ödeme Emri İle Birlikte Borçluya Gönderilmesinin Zorunlu Olduğu – Borçlunun İcra Dairesine İtiraz Etmiş Olmasının Şikayet Yoluyla İcra Mahkemesinden Ödeme Emrinin İptalini İstemesine Engel Teşkil Etmeyeceği )

2004/m. 58/3, 61/2

ÖZET : Alacaklı banka vekili icra takibine dayanak yaptığı kredi kartına ilişkin hesap kat ihtarı ve hesap özetini, ödeme emri ile birlikte borçluya göndermemiştir. Takip bir belgeye dayanıyor ise, belgenin onaylı bir örneğinin ödeme emri ile birlikte borçluya gönderilmesi zorunludur.

Borçlunun takibin şekline göre yasal sürede icra dairesine itiraz etmiş olması, şikayet yoluyla icra mahkemesinden ödeme emrinin iptalini istemesine engel teşkil etmez. Zira, hakkında yeniden ödeme emri tebliği gerekeceğinden, borçlunun ödeme emrinin iptalini talep etmekte hukuki yararı bulunmaktadır. Şikayetin kabulü ile ödeme emrinin iptaline karar verilmesi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :

KARAR : Alacaklı banka vekilinin icra takibine dayanak yaptığı kredi kartına ilişkin hesap kat ihtarı ve hesap özetinin, ödeme emri ile birlikte borçluya gönderilmediği anlaşılmıştır. İİK’nun 58/3. maddesi gereğince; alacak, bir belgeye dayanmakta ise, belgenin aslının veya alacaklı yahut mümessili tarafından tasdik edilmiş borçlu sayısından bir fazla örneğinin takip talebi anında icra dairesine verilmesi ve ayrıca Hukuk Genel Kurulu’nun 2.2.2000 tarih ve 2000/12-50 Esas, 2000/47 sayılı kararında da açıklandığı üzere İİK.nun 61/l. maddesi ( 2 ). cümlesi gereğince de takip bir belgeye dayanıyor ise, belgenin onaylı bir örneğinin ödeme emri ile birlikte borçluya gönderilmesi zorunludur.

Borçlunun takibin şekline göre yasal sürede icra dairesine itiraz etmiş olması, şikayet yoluyla icra mahkemesinden ödeme emrinin iptalini istemesine engel teşkil etmez. Zira, hakkında yeniden ödeme emri tebliği gerekeceğinden, borçlunun ödeme emrinin iptalini talep etmekte hukuki yararı bulunmaktadır.

O halde mahkemece, şikayetin kabulü ile ödeme emrinin iptaline karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile istemin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 22.09.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

yarx

Yorum bırakın